Nové školské odbory nechcú pre učiteľov postavenie verejného činiteľa.

02.12.2012 Bratislava

Bratislava 2. decembra (TASR) - Nové školské odbory (NŠO) nesúhlasia s tým, aby učitelia získali postavenie verejného činiteľa.

"Štatútu verejného činiteľa učiteľom za daných podmienok prináša viac nevýhod ako výhod a možnosť zneužívania voči učiteľom," zdôvodnil predseda NŠO Ľudovít Sebelédi. Nové školské odbory by skôr uvítali legislatívny nástroj na zvýšenie právomocí učiteľa a školy v oblasti výchovných opatrení. Malo by ísť napríklad o možnosť vylúčiť žiaka, ktorý porušuje školský poriadok na dva, tri alebo šesť dní z vyučovacieho prostredia. Okrem toho by učitelia mali mať podľa NŠO primeraný plat, vybavenie, servis, pracovné podmienky, starostlivosť.

Status verejného činiteľa pre učiteľov školskí odborári zaradili medzi svoje požiadavky, ktoré tento týždeň predložili poslancom školského parlamentného výboru. Vláda školským odborárom ponúkla postavenie verejného činiteľa v návrhu memoranda ešte začiatkom novembra. K rozpracovanému návrhu memoranda ponúkaného vládou má školský odborový zväz zaujať stanovisko do budúcej stredy (5.12.).
 

Vyberte región